به گزارش الف، پایگاه خبری میدل ایست آی، در گزارشی از سفر «ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور کشورمان به روسیه، ابعاد مختلف این سفر و رایزنی های احتمالی رئیس جمهور ایران در روسیه را مورد توجه قرار داد و به طور مشخص دیداری بین روسای جمهور برگزار کرد. ایران و روسیه در شرایط حساس منطقهای و بینالمللی دستاوردهای چشمگیری را در ابعاد مختلف برای هر دو کشور به ارمغان میآورند.
خاورمیانه در این رابطه می نویسم:
«ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سفر دو روزه خود به مسکو گفتگوهای فشرده ای خواهند داشت و احتمالاً توافقنامه جدیدی برای توسعه روابط دوجانبه امضا خواهند کرد.
این توافق که همچنان دو طرف در حال کار بر روی ابعاد مختلف آن هستند، عمدتاً حاصل رایزنیهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران، حضرت آیتالله خامنهای و ولادیمیر پوتین در روزهای پایانی سال شمسی است. به گفته کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه، سندی که هم اکنون در حال تنظیم است، نسخه به روز شده قانون مبانی روابط متقابل و اصول همکاری جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است که در ابتدا در سال 2001 منتشر شد.
جلالی همچنین خاطرنشان کرد: این سند با «توافقنامه مشارکت راهبردی 25 ساله ایران و چین» متفاوت است و برخلاف آن توافق، مجلس ایران نیز باید توافقنامه امضا شده با روسیه را تصویب کند. ایران توافق جدید را مهم ترین آیتم در دستور کار سفر ابراهیم رئیسی به روسیه و ادامه روندی می داند که پس از عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای (در ماه های نخست ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی) صورت گرفت.
ایران در واقع میخواهد نشان دهد که کشوری منزوی نیست و تلاشهای دیپلماتیک آن در عرصه بینالمللی میتواند موفقیتها و دستاوردهای چشمگیری را برایش به ارمغان بیاورد. اما سفر ابراهیم رئیسی به روسیه را نباید صرفاً یک سفر تشریفاتی دانست.
بی شک ابراهیم رئیسی فقط برای مذاکره برای توافق به روسیه نمی رود. به نظر می رسد که او با همتای روس خود در مورد طیف گسترده ای از موضوعات در روابط دوجانبه و منطقه ای مانند بازسازی سوریه، آشتی ملی در افغانستان و وضعیت شکننده امنیتی در قفقاز جنوبی گفتگو می کند.
اگرچه توافق جدید ایران و روسیه چارچوب جدیدی را برای توسعه همکاریهای دوجانبه فراهم میکند، اما روابط ایران و روسیه همچنان با چیزی فراتر از تماسهای معمولی و تغییر مقامات ارشد سیاسی تعیین میشود.
* تفاهم متقابل ایران و روسیه
از زمان روی کار آمدن ولادیمیر پوتین، روابط دوجانبه ایران و روسیه عمدتاً بر همکاری امنیتی، خنثی کردن تهدیدهای مشترک و معاملات تسلیحاتی متمرکز بوده است. «امنیت» تقریباً یکی از حوزه هایی است که تهران و مسکو به زودی بر سر آن به توافق خواهند رسید.
با توجه به اینکه روسیه تمدید یکجانبه تحریم تسلیحاتی واشنگتن علیه ایران را به رسمیت نمی شناسد یا مشروع نمی داند، دستیابی به تسلیحات روسی به ویژه جنگنده های مدرن برای تهران ضروری است.
بر اساس برخی گمانه زنی ها، تهران و لکو در آستانه امضای قرارداد 10 میلیارد دلاری برای همکاری دفاعی و امنیتی هستند که شامل خرید جنگنده های سوخو 35 و سامانه های دفاعی اس 400 می شود. در صورت حصول توافق در دوره ریاست جمهوری مسکو، تسلیحات تهاجمی و دفاعی جدید روسیه که در دست ایران خواهد بود، توانایی ایران را در بازدارندگی تهدیدات علیه خود به ویژه از سوی اسرائیل به میزان قابل توجهی تقویت خواهد کرد. علاوه بر همه اینها، انعقاد چنین توافقی تا حد زیادی تمسخر تحریم های آشکار آمریکا علیه تهران است.
در حوزه بازرگانی و اقتصادی، اگرچه روسیه تاکنون نقش چندانی در اقتصاد ایران نداشته و تا حدودی سعی کرده از تهدید تحریم های آمریکا دوری کند، اما مسکو به شدت به دور زدن تحریم های ایران و تضعیف تحریم های غرب تمایل دارد. در مقابل تهران به ایران کمک کنید.
علیرغم مذاکرات برای از سرگیری برجام در وین، دولت جدید ایران عملاً در تلاش است تا روند این مذاکرات و لغو احتمالی تحریم ها علیه خود را تنها بخشی از معادلات سیاست خارجی خود ارزیابی کند و معتقد نیست که سیاست باید از خارجی بردجام گذشت.
حتی پس از اجرای کامل توافق برجام، برخی تحریم ها علیه ایران باقی خواهند ماند. از سوی دیگر، برخی دیگر از زمینههای اصطکاک و تنش بین تهران و واشنگتن، مانند نفوذ منطقهای ایران و توان موشکی این کشور، احتمالاً دولت آمریکا را مجبور به اعمال تحریمها و فشار بر ایران در آینده خواهد کرد.
همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عراق و مزایای احتمالی احیای برجام برای اقتصاد ایران (به ویژه از نظر درآمدهای نفتی)، رقبای منطقه ای ایران می گویند توافق هسته ای با ایران نباید موشکی باشد و نفوذ منطقه ای تهران را از هم جدا می کند.
نکات مهم یک سفر عالی به روسیه
جدا از قراردادهای تسلیحاتی که احتمالاً در سفر ابراهیم رئیسی به روسیه امضا می شود، یکی از تلاش های اصلی رئیسی در سفر به روسیه توسعه روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور و تشویق روس ها به سرمایه گذاری بیشتر و بیشتر است. در بخش های مختلف اقتصادی ایران
در این زمینه، جمهوری اسلامی ایران امیدوار است که تنشهای مستمر بین روسیه و غرب بر سر اوکراین بتواند کرملین را وادار کند که در روابط خود با ایران، متحد اصلیاش در خاورمیانه، و بهویژه مسکو در ترویج توسعه اقتصادی با تهران تجدیدنظر کند. .
تعیین سرنوشت وام 5 میلیارد دلاری روسیه به ایران، تامین بخشی از صادرات نفت ایران به بازارهای روسیه از طریق شرکت های روسی، انعقاد قراردادهای متمرکز بر عرضه نفت به روسیه و در ازای دریافت کالا و خدمات از این کشور، افزایش حجم روابط 3 میلیارد دلاری روابط کنونی روسیه با ایران به 5 میلیارد دلار و مبادلات تجاری دو کشور با استفاده از پول ملی دو کشور از خواسته های اصلی اقتصادی ایران در سفر ابراهیم رئیسی به روسیه خواهد بود.
در این راستا، مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ایران، با تجربه ترین دیپلمات همراه تیم اصلی در سفر به روسیه است و بدون شک نقش مهمی در مدیریت و رهبری مذاکرات در روسیه خواهد داشت. صفری سفیر ایران در چین و روسیه بوده و معتقد به سیاست خارجی متعادل از طریق توسعه روابط اقتصادی و امنیت ایران با چین و روسیه است.
* لحظات مثبت از سفر اصلی روسیه به کرملین
سفر ابراهیم رئیسی به روسیه برای مسکو هم جالب است. پوتین خواهان گفتگوهای فشرده با رئیس جمهور ایران در مورد اقدامات و گام های آینده ایران در معادله هسته ای این کشور و همچنین موقعیت اقتصادی ایران در صورت لغو تحریم ها علیه ایران است. علاوه بر این، دولت روسیه آمادگی دارد از فرصت های اقتصادی که ایران می تواند فراهم کند نهایت استفاده را ببرد.
در همین راستا، انعقاد قراردادهای تسلیحاتی و اقتصادی در سفر ابراهیم رئیسی به روسیه، وجهه روسیه را در افکار عمومی ایران به میزان قابل توجهی بهبود می بخشد. البته این دیدار باعث تقویت روند اعتماد و احترام بین دو کشور خواهد شد.
ابراهیم رئیسی در کوتاه مدت امیدوار است که دیپلماسی فعال وی در سفر به روسیه موجب تقویت سرمایه سیاسی و اجتماعی دولتش شود. با این حال، در درازمدت، اجرای توافقهای جدید تا حد زیادی به این بستگی دارد که تهران و مسکو تا چه حد میتوانند از مداخله مولفههای جانبی مانند تحریمها و روابط با غرب (بر روی روابط دوجانبه خود) و اهداف آنها جلوگیری کنند.» از نقطه نظر واقع بینانه هدف بگیرید.”
* ارتباط:
https://www.middleeasteye.net/opinion/iran-russia-raisi-putin-talks-crucial-future-why